Ministarstvo potvrdilo Indexu: Ako dobije recept, pacijent može po medicinsku marihuanu u Sloveniju

U TEORIJI pacijenti u Hrvatskoj bi već od danas na recept mogli dobiti lijekove koji sadrže THC, no u praksi je to teže izvedivo budući da u Hrvatskoj još nije registriran niti jedan lijek koji sadrži indijsku konoplju.

Ljekarne ne znaju ništa o tome, a s tim nisu upoznati ni liječnici koji bi recepte trebali izdavati tako da po pitanju toga vlada popriličan metež, no u Ministarstvu zdravlja ne vide ništa sporno.

Ministarstvo: Liječnici obiteljske moraju biti upoznati s Pravilnikom

Iz Ministarstva zdravlja za Index su rekli da je moguće da liječnici obiteljske medicine izdaju recept i da potom pacijenti po lijek odu u susjednu Sloveniju.

“Liječnici obiteljske medicine moraju od bolničkog specijalista dobiti naputak za izdavanje recepta za lijek koji sadrži indijsku konoplju. Pravilnikom je sve propisano, a on je objavljen u Narodnim novinama i liječnici bi kao djelatnici u zdravstvu morali biti s njim upoznati”, rekli su Indexu u Ministarstvu zdravlja.

S druge strane liječnici obiteljske medicine kažu kako nisu upoznati s cijelom situacijom oko pisanja recepata za takve vrste lijekova jer ih, kažu, u Hrvatskoj još nema.

Liječnici obiteljske: Zašto bolnički specijalisti ne izdaju bijeli recept

Ističu kako veledrogerije moraju tražiti interventni uvoz od HALMED-a te da im to moraju platiti, a sad ovisi kažu hoće li im se to isplatiti budući da veledrogerije sad moraju registrirati takve lijekove.

“Ako napišemo bijeli recept, pacijent povrat novca može tražiti od HZZO-a, koji potom nas iz obiteljske mogu teretiti za te lijekove. Nama liječnicima iz obiteljske medicine nije jasno zašto onda liječnici u bolnici odmah ne napišu bijeli recept”, reklo nam je par liječnika koji dodaju kako nemaju ni upute gdje potražiti kako se lijek zove i u kojoj dozi i kako ga napisati.

Pitanje je kad će se u Hrvatskoj moći dobiti lijek

Ako uzmemo sve u obzir još je dosta nejasnoća vezano za Pravilnik te kako će se on u praksi uopće primjenjivati kao i kad će pacijenti napokon moći doći do tih lijekova dok u Ministarstvu zdravlja smatraju kako je sve jasno propisano Pravilnikom koji je objavljen u Narodnim novinama prije tjedan dana.

U njemu stoji da će se lijekovi koji sadrže THC moći propisivati na recept u količini potrebnoj za liječenje do najviše 30 dana, a ukupna količina propisanog THC-a ne smije biti veća od 0,75 grama. Pravilnik, uz lijekove, predviđa galenske pripravke (na temelju recepta) i magistralne pripravke (masti, otopine, čajevi).

“Lijekove koji sadrže tetrahidrokanabinol (u daljnjem tekstu: THC), dronabinol ili nabilon propisuju izabrani doktori medicine u djelatnosti opće/obiteljske medicine, zdravstvene zaštite predškolske djece i zdravstvene zaštite žena po preporuci doktora medicine specijalista neurologije, internističke onkologije, onkologije i radioterapije, infektologije i specijalista pedijatra sa subspecijalizacijom iz neuropedijatrije na neponovljivi recept.”

Doktori medicine prema Pravilniku su obvezni na recept za magistralni pripravak propisati količinu THC-a za pojedinačnu dozu, vrstu biljne droge i biljnog pripravka iz koje će se izraditi magistralni pripravak, broj pojedinačnih doza, ljekoviti oblik, te doziranje i način uporabe. Za pripravu magistralnog pripravka za medicinsku inhalaciju koristit će se osušeni cvatući vršni dijelovi biljke Cannabis sativa.

Pravilnik propisuje da biljni pripravci za izradu magistralnih i galenskih pripravaka trebaju imati utvrđenu količinu THC-a koju određuje magistar farmacije prilikom izrade pripravka.

Sve samo na papiru

Stručno povjerenstvo za legalizaciju upotrebe marihuane u medicinske svrhe završilo je u kolovozu s radom i donijelo smjernice za uporabu indijske konoplje u medicinske svrhe.

Povjerenstvo je ustvrdilo kako prikupljeni znanstveni dokazi pokazuju da nijedan pripravak na bazi indijske konoplje nije sposoban zaliječiti ili trajno izliječiti malignu bolest, zaustaviti progresiju multiple skleroze ili AIDS-a. No, neki pripravci smanjuju simptome pa se preporučuje njihovo korištenje uz druge konvencionalne oblike liječenja.

Preuzeto sa: index.hr

Author: marihuana.hr

Share This Post On