ISTRAŽIVANJE: PUŠENJE MARIHUANE I KONZUMACIJA DUHANA POVEĆAVAJU PAMĆENJE

Ako je vjerovati znanstvenici Francesci M. Filbey, otprilike 70% pušača marihuane također konzumira i duhan. A to je navodno korisna stvar za našu memoriju.

Znanstvenici su dugo vjerovali kako pušenje marihuane i/ili proizvoda od duhana, konzumirajući ih neovisno jedno o drugom koje često dovodi do skupljanja hipokampusa, rezultira smanjenjem sposobnosti učenja i pamćenja te razumijevanja.

Kako god, istraživanja dr. Filbey objavljena u ”Behavioral Brain Research Journal” su promijenila taj pojam. Ne postoji ništa što dovodi do obrnutog efekta kada pojedinci konzumiraju i duhan i marihuanu. U svom je izvješću zabilježila kako, dok hipokampus konzumacijom duhana i marihuane postaje sve manji, memorija postaje snažnija!

Kao opće pravilo, prosječne studije isključuju pušače duhana iz istraživanja, ali s obzirom da 70% korisnika marihuane puši i duhan, dr. Filbey zainteresirala se u istraživanje efekata u kombinaciji marihuane i duhana.

Istraživanje se specifično odnosilo na područje hipokampusa u mozgu, te je smanjenje hipokampusa povezano povećanom konzumacijom marihuane. Njezina studija o kratkoročnom gubitku pamćenja, isto tako je fokusirana na hipokampus, povezan s memorijom i učenjem u ljudskom mozgu. Primarno otkriće istraživanja koje su doktori zabilježili, bilo je da su očekivali suprotno!

No zaključak istraživanja bio je taj da su otkrili drugačiju povezanost između mozga i ponašanja, gdje je smanjenje volumena hipokampusa povezano sa smanjenjem memorije performansi za kontrolu i ponašanje, dok u drugom slučaju smanjenje volumena uzrokuje relativno visoke performanse pamćenja i memorije.

Author: marihuana.hr

Share This Post On