Dozvolit će kućni uzgoj: Kalifornija će glasovati o legalizaciji marihuane

Mjera će također uspostaviti sustav za licenciranje, reguliranje i porez na promet marihuane

Kalifornija je spremna odlučiti hoće li legalizirati marihuanu za rekreativne svrhe, rekli su iz ureda državnog tajnika, te bi se u studenom trebalo izaći na glasovanje.

Predložili su takozvani “Zakon za odrasle koji koriste marihuanu”, kojeg je podržao guverner Gavin Newsom. To bi omogućilo ljudima u dobi od 21 godine nadalje da koriste marihuanu u privatne svrhe i da im se omogući privatni uzgoj do šest sadnica marihuane.

“Danas se obilježava novi početak za Kaliforniju dok se pripremamo za zamjenu skupog, štetnog i neučinkovitog sistema zabrane marihuane”, rekao je glasnogovornik inicijative Jason Kinney.

Mjera će također uspostaviti sustav za licenciranje, reguliranje i porez na promet marihuane, čime će gradske vlasti ostvariti lokalne kontrole ili zabraniti komercijalnu distribuciju unutar svojih granica.

Inicijativi je potrebno nešto više od 402,000 valjanih potpisa kako bi se kvalificirali za glasovanje. Taj broj su premašili, rekli su iz ureda državnog tajnika, a inicijativu će potvrditi tajnik Alex Padilla 30. lipnja.

Istraživanja javnog mnijenja pokazuju da su stavovi ljudi pomaknuti u korist liberaliziranja marihuane u odnosu na 2010. kad su glasači iz Kalifornije porazili inicijativu za rekreacijsko korištenje kanabisa.

Kalifornija je bila prva zemlja koja je legalizirala marihuanu za medicinske svrhe 1996. iako je kanabis ostalo klasificiran kao ilegalni narkotik prema američkom zakonu.

Preuzeto sa: vijesti.rtl.hr

Author: marihuana.hr

Share This Post On